torstaina, maaliskuuta 09, 2006

Tasa-arvo: taasko pitäisi juhlia, jotain mitä ei ole?

Vallankumous on edelleenkin käynnissä. SAK:n mukaan naisen palkka on miehen palkasta 77 prosenttia eli se naisen euro vain pienenee. Matti Vanhasen hallitus aloitti jo viime vuoden toukokuussa vallankumouksellisen ohjelmansa tilanteen korjaamiseksi. Vanhasen hallituksen ohjelman tavoitteena on nostaa naisen euro 85 senttiin vuoteen 2015 mennessä. Tuo ei anna paljoa toivoa. Hallituksen esitys muistuttaa YK:n tynkätavoitteita kuten puolitetaan köyhyys siihen vuoteen mennessä, vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä pikkuisen ennen tiettyä vuotta ja poistetaan nälänhätää suhteellisesti niin ja niin monelta ihmiseltä. Eiköhän tuokin ohjelma vesity aikanaan, jos kukaan ei ole sanomassa, että sama palkka samasta työstä ja aikaraja puoli vuotta. Epätasa-arvoisesta palkkauksesta sakkoja ja toistuessa vankilaa.

Tällä hetkellä käytyä keskustelua:
http://www.prekariaatti.org/keskustelu/viewtopic.php?t=273

Ystäväni kertoi pari päivää sitten, että oli lopettanut työnsä. Hän toi asian esille, koska olimme keskustelleet aikaisemmin hänen töistään. Hän oli ollut Taloustutkimuksessa töissä muutaman vuoden. Sitten sinne palkattiin mies, jolla oli sama koulutus, mutta vähemmän kokemusta ja tämä mies sai kumminkin reilusti paremman palkan kuin ystäväni. Liiton kautta hän lähti selvittelemään tämän lainmukaisuutta. Taloustutkimuksesta sanottiin, että paremmin palkatulle miehelle on tulossa muita projekteja myöhemmin, minkä takia hänelle maksetaan parempaa palkkaa. Näitä projekteja ei tietenkään tullut vaan mies teki täsmälleen samoja tehtäviä kuin ystäväni. Lopulta ystävänikin palkka nostettiin samalle tasolle. Loppu hyvin, kaikki hyvin? Näinkin voisi sanoa. Ystäväni lopetti työt, kuten aikaisemmin mainitsin, ja aikoo keskittyä niihin asioihin, joita haluaa tehdä. Hän aikoo pyrkiä nyt syksyllä teatterialan kouluihin sekä viestintää opiskelemaan.

Taloustutkimuksesta voin sanoa, että ei tuommoinen toiminta hyvää tee firman imagolle. Muistan aina kertoa tapauksesta kun joku mainitsee kyseisen firman nimen. Mielipidemittauksia ja markkinatutkimusta tekevien firmojen työntekijöillä on vielä hioutamatta työtaistelujen traditiot.

Belgiassa käydään tällaista taistelua:
http://www.flexblues.be/article15.html

tagit: politiikka.

Ei kommentteja: