sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2006

Tekijänoikeuksista: taiteilijoiden riistolle loppu – faneille matskuu

Viime vuoden yksi kuumimmista perunoista oli tekijänoikeuslaki, josta ei tullut niinkään taitelijoiden suoja vaan isojen, monikansallisten yritysten sanelema paperi, johon kansanedustajien oli ”pakko” hypätä mukaan. Ainoa puolue, joka yksimielisesti vastusti lakia, oli Kristillisdemokraatit. Vasemmistoliittokaan ei ollut täysin yksimielinen vaikka äänestikin vain toiseksi vähiten väärin.

Mitä tekijänoikeudet on ja mitä niiden pitäisi olla? Tekijänoikeudet on oikeiston (kaverit, jotka haluaa lyödä hintalapun kaikelle) mielestä kauppatavaraa, jolla tehdään rahaa. Laki suojaa myös tekijää, ainakin jollain tasolla. Alkuperäisellä tekijällä on oikeus korvaukseen, jonka hän voi itse määritellä, jos ja kun hänen teostaan esitetään jollain tavalla.

Tekijänoikeuksien tulisi kuitenkin olla luovuttamattomat. Niiden käyttöön voidaan antaa oikeus toiselle, mutta tekijän ehdoilla. Minun mielestäni tekijänoikeuksia ei voi luopua edes väliaikaisesti. Jos laki tunnustaisi tämän, niin muusikot voisivat irti sanoa levytyssopimuksensa levy-yhtiöidensä kanssa milloin heitä vain huvittaisi. Tämmöinen tilanne toteutuisi tilanteessa, jossa taiteilija kokee tulevansa hyväksikäytetyksi. Jos tekijänoikeudet olisivat luovuttamattomat ja taiteilijoiden ”omaisuutta” kuolemaansa asti, mitä tapahtuisi?

Isot levy-yhtiöt kastelevat housunsa jo tällaisista ehdotuksista. Tämä kuitenkin johtaa siihen, että tekijät saavat heille kuuluvan korvauksen varsinaisesta työstään. Tämä tukisi osuuskuntatoimintaa eli toimintaa, jossa taiteilijat tekevät yhdessä taidetta ja edistävät taiteen asemaa yhdessä ilman turhia vastakkainasetteluja.

Nykyinen tekijänoikeuslaki on muutettava heikompien turvaksi. Kulttuurin tulee kuulua kaikille, ei pelkästään niille, joilla on varaa.

technorati tekijänoikeuslaki, Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, , ,

tagit: politiikka

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Myös kaikki perussuomalaiset äänestivät uutta tekijänoikeuslakia vastaan. Etsää laske niitä muka puolueeks? =D

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Näin taisi ollakin. Lasken heidät puolueeksi kuten kaikki 19 rekisteröitynyttä puoluetta Suomen puoluerekisterissä.