perjantaina, maaliskuuta 31, 2006

Toveri Vasankari onkin kapteeni Jean-Luc Picard

Kävin tekemässä testin, joka kertoo mikä sci-fi/fantasiahahmo olisit. Puoli kolmelta yöllä ei olekaan muuta tekemistä.

Kyseinen henkilö oli kyllä suosikkejani nuorempana kun fanitin Star Trek: The next generation -sarjaa. Onkohan jollakin televisiosarjalla ollut nyt niin suuri vaikutus minuun? Star Trekin universumi on kuin Kommunistinen utopia. Kaikenlainen sorto ja riisto on lakannut vaivaamasta ihmiskuntaa ja yhteiskunta on vapautunut kapitalismin kahleista. Star Trekin universumissa ihmisiä motivoi kaikki muu paitsi raha. Yleensä tutkimusmatkailu, runous ja teatteri, musiikki, tähtitiede, yms.

Toveri Vasankari=Toveri Picard



"An accomplished diplomat who can virtually do no wrong, you sometimes know it is best to rely on the council of others while holding the reins.

There are some words which I have known since I was a schoolboy. "With the first link, the chain is forged. The first speech censored, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably." These words were uttered by Judge Aaron Satie -- as a wisdom, and warning. The first time any man's freedom is trodden on, we're all damaged."

torstaina, maaliskuuta 30, 2006

Lobbausta sanomatalolla

Osallistuin eilen Eurofacts Oy:n järjestämän koulutuspäivien ensimmäiseen seminaariin Sanomatalolla. Kyseessä on siis elinkeinoelämän järjestämä koulutus puolueiden kansanedustajaehdokkaille sekä nuorille vaikuttajille. Ensimmäisen päivän puhujina oli aika kattava edustus suuryritysten edustajia kuten Anders Blom (Suomen perheyritysten liiton toimitusjohtaja), Timo Väisänen (Pohjolan voiman johtaja), Jussi Mustonen (Suomen elinkeinoelämän keskusliiton johtaja), Pekka Takala (TeliaSoneran varajohtaja), Antti-Pekka Pietilä (Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja) ja Tapani Pitzen (Taloussanomien toimituspäällikkö).

Suomen elinkeinoelämän keskusliiton alustus oli koulutuksen muotoon puettua, mutta läpinäkyvää lobbausta. Tilaisuudessa jaettiin järjestön "juuri painosta tulleet" vero-ohjelmat. Eipä siinä oikeastaan mitään uutta ollut painoväristä huolimatta: verot alas ja tuloerot ylös oli järjestön viesti.

Järjestön johtaja kehui, että heillä on paljon patrioottisia johtajia jäseninä, jotka haluavat sijoittaa Suomeen. Välitetty viesti meni omassa päälohkossa muotoon, että "jos te ette suostu leikkimään meidän kanssa, niin me kerätään meidän lelut ja mennään Kiinaan". Tämä viesti toistui Perheyritysten liiton kommenteissa.

Parasta antia tilaisuudessa oli Kimmo Tiilikaisen "perinteinen kampanja maakunnassa"-esityksen jälkeinen Jyrki Kasvin "Sähköinen kampanja pääkaupunkiseudulla". Nuorsuomalaisuudestaan huolimatta Jyrki Kasvi edustaa sitä nuorta polvea, joka on kasvanut nettiin kiinni ja kasvattanut muuta yhteiskuntaa vastuulliseen ajatteluun tietokoneiden ja netin kanssa työskennellessä. Tämä opetus ei ole tietenkään mennyt perille, minkä näkee tekijänoikeuslain suunnittelussa, kaikenlaisten nettifilttereiden suunnittelussa, tietokonepelien kieltämisessä, sun muissa tietokoneisiin liittyvien vaarojen esittelyssä.

Tilaisuuden lopussa järjestetyssä paneelissa oli mukana jo mainittujen yritysjohtajien lisäksi kaksi lainsäätäjää eli kansandustajaa: Susanna Rahkonen (sdp) ja Jari Koskinen (kok).

Paneelissa Anders Blom, Perheyritysten liitosta, esitteli ajatuksen, että puhutaan liikaa yritysten yhteiskuntavastuusta kun pitäisi puhua yhteiskunnan yritysvastuusta. Kun pääsin kysymään tekijänoikuslaista, niin oli pakko heittää kommentti Blomille, että jos yritysten yhteiskuntavastuu ei näy julkisesti, niin kansalaisilta tulee aika vähän sympatiaa yhteiskunnan yritysvastuuta kohtaan.

Jari Koskinen esitti, että ei kannata säätää lakeja, joita ei pysty valvomaan. Kyselin tämän innoittamana, että miksi tekijänoikeuslaki sitten säädettiin ja miten lainsäätäjät äänestivät. Koskinen sanoi, ettei muista miten äänesti ja Rahkonen sanoi, että vastusti lakia, mutta oli suuressa valiokunnassa äänestämässä sen puolesta. Kävin tarkistamassa eduskunnan sivuilta hallituksen esityksen (he 28/2004) ja äänestystulokset. Molemmat äänesti lain puolesta. Siis Koskinen ja Rahkonen.

Ehkä Koskinen ei halunnut tuoda kantaansa esille ja vetosi muistamattomuuteen. Rahkonen taisi jauhaa niin sanotusti paskaa. Kirjataan ylös ja ensi vuoden Eduskuntavaaleissa saatte vastata. Välitän heidän vastaehdokkailleen viestin asiasta (siis niille, jotka suhtautuvat nykyiseen tekijänoikeuslakiin kriittisesti).

Rahkonen esitteli paneelissa myös Kansanedustajan tehtäviä ja sitä, miten pitää aina katsoa kokonaisuutta. Meinasin kysyä, että kenen etua varallisuusveron poistaminen ajoi, jos siis katsotaan kokonaisuutta, mutta ehkäpä tuo tekijänoikeuslakikysymys oli nuoria ihmisiä kiinnostavampi. Rahkonen siis äänesti veron poistamisen puolesta.

Esitin Ilta-Sanomien päätoimittajalle haasteen, että heidän pitäisi selvittää mieluummin milloin poliitikot valehtelee eikä sitä millainen koira Tanja Karpelalla on. Pietilä esitti, että näin on tehty muun muassa Jäätteenmäen tapauksessa, mutta muita esimerkkejä hän ei antanut. Jos hän olisi jäänyt vähän pitemmäksi aikaa, olisi hän kuullut ja nähnyt kuinka kaksi kansanedustajaa pakenee vastuutaan.

tagit: politiikka, järjestötoiminta

tiistaina, maaliskuuta 28, 2006

Työehtosopimuksen rikkomisesta tehtävä laitonta

Työnantaja palkkaa nuoren, tietämättömän naisen. Palkkaa hänelle maksetaan alle työehtosopimuksen. Työnantaja valittaa liitoista, että ”ne ajaa vain johtajiensa etuja”. Kenen etua työnantajan luulet ajavan? Kun työntekijä tulee tietoiseksi, että hänelle on maksettu palkkaa liian vähän, pomo sovittelee asian hänen kanssa ja maksaa työntekijälle vähän ekstraa. Liittoa ei tarvittu ja kaikki hyötyi, mutta työntekijän poliittinen tietoisuus on kasvanut. Työntekijä savustetaan ulos tavalla tai toisella. Uusi palkataan ja tälle maksetaan jälleen alle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Kuulostaako tutulta? Näkyykö tässä jokin kaava?

Työntekijöiden on taisteltava jatkuvasti ahneita työnantajia vastaan. Sellaisissakin työpaikoissa, joista nyt ei ole niin väliä, koska ne on vain ”väliaikaisia”. Taistelemalla siellä, ei taistele pelkästään oman työsuhteesi puolesta vaan myös jälkeen tulevien asemasta. Se on sitä solidaarisuutta työläisiä kohtaan. Yleissitovan työehtosopimuksen rikkomisesta on tehtävä rikos, josta yritykselle/yrittäjälle annetaan sanktioita eli sakkoja ja korvauksia työntekijälle. Jatkuvasta työehtosopimuksen rikkomuksesta voidaan katsoa yrityksen jo toimivan niin johdonmukaisesti, että yritys on laitettava liiketoimintakieltoon tai se on sosialisoitava työntekijöille tai heidän puuttuessa valtiolle tai kunnalle tai jollekin muulle yleishyödylliselle järjestölle.



tagit: politiikka

sunnuntai, maaliskuuta 26, 2006

Tekijänoikeuksista: taiteilijoiden riistolle loppu – faneille matskuu

Viime vuoden yksi kuumimmista perunoista oli tekijänoikeuslaki, josta ei tullut niinkään taitelijoiden suoja vaan isojen, monikansallisten yritysten sanelema paperi, johon kansanedustajien oli ”pakko” hypätä mukaan. Ainoa puolue, joka yksimielisesti vastusti lakia, oli Kristillisdemokraatit. Vasemmistoliittokaan ei ollut täysin yksimielinen vaikka äänestikin vain toiseksi vähiten väärin.

Mitä tekijänoikeudet on ja mitä niiden pitäisi olla? Tekijänoikeudet on oikeiston (kaverit, jotka haluaa lyödä hintalapun kaikelle) mielestä kauppatavaraa, jolla tehdään rahaa. Laki suojaa myös tekijää, ainakin jollain tasolla. Alkuperäisellä tekijällä on oikeus korvaukseen, jonka hän voi itse määritellä, jos ja kun hänen teostaan esitetään jollain tavalla.

Tekijänoikeuksien tulisi kuitenkin olla luovuttamattomat. Niiden käyttöön voidaan antaa oikeus toiselle, mutta tekijän ehdoilla. Minun mielestäni tekijänoikeuksia ei voi luopua edes väliaikaisesti. Jos laki tunnustaisi tämän, niin muusikot voisivat irti sanoa levytyssopimuksensa levy-yhtiöidensä kanssa milloin heitä vain huvittaisi. Tämmöinen tilanne toteutuisi tilanteessa, jossa taiteilija kokee tulevansa hyväksikäytetyksi. Jos tekijänoikeudet olisivat luovuttamattomat ja taiteilijoiden ”omaisuutta” kuolemaansa asti, mitä tapahtuisi?

Isot levy-yhtiöt kastelevat housunsa jo tällaisista ehdotuksista. Tämä kuitenkin johtaa siihen, että tekijät saavat heille kuuluvan korvauksen varsinaisesta työstään. Tämä tukisi osuuskuntatoimintaa eli toimintaa, jossa taiteilijat tekevät yhdessä taidetta ja edistävät taiteen asemaa yhdessä ilman turhia vastakkainasetteluja.

Nykyinen tekijänoikeuslaki on muutettava heikompien turvaksi. Kulttuurin tulee kuulua kaikille, ei pelkästään niille, joilla on varaa.

technorati tekijänoikeuslaki, Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, , ,

tagit: politiikka

torstaina, maaliskuuta 23, 2006

Poliisien valtaoikeudet

Poliisien valtaoikeuksia laajennetaan pienissä ja välillä hieman suuremmissakin erissä. Terrorisminvastainen sota on saanut monenlaiset puolifasistit ja totalitaristit liikkeelle. Huolestuttavaa onkin nähdä, että kansanedustajatkin ovat lähteneet mukaan tähän laajamittaiseen yksityisyyden suojan, ihmisten oikeuksien ja vapauksien kaventamiseen.

Arbiksella, Ruotsinkielisellä työväenopistolla, järjestetään 1.-2.4. Suomen sosiaalifoorumi. Sunnuntaina kello 10-12 Etelä-Suomen Vasemmistonuoret järjestää seminaarin aiheesta "Poliisien valtaoikeudet ennen, nyt ja tulevaisuudessa". Alustajia ja puhujia etsitään nyt kissojen ja koirien kanssa. Kaksi panelistia ja tilaisuuden puheenjohtaja on varmoja. Alustajat taasen lähtevät mukaan ja peruvat. Ajankohta ei käy kovinkaan monelle.

Tänään pyysin Kari Rajamäkeä puhumaan ja osallistumaan paneeliin. Hän olisi mitä erinomaisin ja arvovaltaisin henkilö kertomaan poliisien valtaoikeuksista. Olihan hän valmistelemassa kyseistä lakia virkamiestyöryhmässään. Nähtävä on, että terrorisminvastaisessa sodassa on oltava aina eturintamassa ja taisteltava maalla, merellä ja ilmassa. Loppua ei ole nähtävissä. Seuraavaksi ihmisiä voidaan pidättää määräämättömäksi ajaksi terrorismista epäiltynä. Tätä tuskin ehdotetaan suoraa, mutta rajaa tultaneen siirtämään päivä kerrallaan. Aluksi voi pitää pidätettynä kolme päivää ilman syytettä, sitten neljä, sitten kuusi, sitten "miksei samantien 14 päivää?"

Olen kysynyt myös Lauri Oinosta (kesk.), Petri Saloa (kok.) ja Leena Harkimoa (Kok.). He kun puolustivat näkyvästi hallituksen esitystä uudeksi poliisilaiksi. Vastustajiin voidaan laskea luettavaksi ainakin Erkki Pulliainen (Vihr.), jota olen myös pyytänyt kertomaan poliisilain valmistelusta.

Mutta tuosta listasta voi päätellä, että ne pahimmat fasistit löytyy Kokoomuksen ja Keskustan riveistä. Onneksi kumpikaan puolue ei ole umpitäynnä näitä totalitaristeja.

Turhauttavaa tämä on sekä ihmisoikeusaktivisteille että Orwellilaisille runoilijoille. Missäköhän menee poliisivaltion raja? Onko se jo ylitetty? Vai onko vielä tulossa jotain lisää? Poliisivaltiossa viranomaisten toimintaa ei säätele lait. Voisiko poliisivaltioon päätyä myös niin, että lailla säädetään poliisille kaikkien ihmisten ylitse menevä valta? Näihin kysymyksiin toivottavasti saamme vastauksen 2.4.

Jos emme, kysymykset ovat käyneet tarpeettomaksi.

Pablo Nerudan muistolle.

tagit: politiikka, filosofia
Technorati , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

keskiviikkona, maaliskuuta 22, 2006

Subcomandantes -yhtyeen sanoituksia

Martti Vainaa ja sallitut aineet: Pelimies -kappaleen uudelleen sanoitus. Laulun nimi on Zapatisti. Tämä liittyy tulevaan Subcomandantes-projektiini. Olen lähestynyt bändiä kappaleen tekijänoikeuksiin liittyen. Nyt odotellaan vain vastausta.

Zapatisti

1. säkeistö:
Huomasitko tuon kodittoman naisen /
ja huomasitko tuon nälkäisen lapsen /
ja huomasitko tuon Fortumin johtajan /
ja hänen puolustajansa Pekkarisen Maurin

Bridge:
Tahdon tunnustaa, olin pasifisti /
tänä iltana on pihallanne zapatisti

Kertsi:
Tulisitteko pihalle /
saatte porvarit turpaanne /
avatkaa ikkunat kadulle /
tänä iltana palaa autoja /
na-na-na-na-nanna-nanaa tänä iltana palaa autoja

2.säkeistö:
Huomasitko tuon ilmastonmuutoksen /
ja huomasitko nuo kasvavat tuloerot /
huomasitko nuo sairaalan jonot /
ja tiesitkö että kaikkien ei tarvitse jonottaa

Bridge:
Tahdon tunnustaa, olin pasifisti /
tänä iltana on pihallanne zapatisti

Kertsi:
Tulisitteko pihalle /
saatte porvarit turpaanne /
avatkaa ikkunat kadulle /
tänä iltana palaa autoja /
na-na-na-na-nanna-nanaa tänä iltana palaa autoja

Pakollinen rap-osuus:
Olen pitkään katsonut sivusta
Kun kansallisomaisuutta myydään vitusti
Sitten se kaikki siirretään Kiinaan
Olen miettinyt ryhtyväni vastarintaan
Vallankumous olis päällä
Jos Isä aurinkoinen olis täällä
Päivällä aukee pullot, viinit
Illalla palaa makasiinit

Bridge
kertsi

tagit: lyriikka, huumori.
technorati , makasiinit, subcomandantes, musiikki

tiistaina, maaliskuuta 21, 2006

Joku raja, Rajamäki! - B-luokan kansalaisia?

Kun joku on huolissaan pakolaisista, niistä ihmisistä, jotka pakenevat sotia, vainoja, kidutusta ja/tai luonnonkatastrofeja, niin Suomen sisäministeri Kari Rajamäki alkaa puhua "elintasopakolaisista", "ankkurilapsista" ja "laittomasta maahanmuutosta". Tuntuu, että Rajamäki on symboli kaikelle epäoikeudenmukaisuudelle tässä maailmassa.

Tänään Rajamäki sitten sai ansaitsemaansa huomiota kun Helsingissä järjestettiin rasismin vastainen mielenosoitus Rautatientorilta Gloriaan. Mielenosoitusta oli järjestämässä Amnesty, Ihmisoikeusliitto, Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret ja opiskelijat. Ymmärrettävää, että jossain vaiheessa se pohja tulee yhden jos toisenkin säkissä vastaan. Rajamäen pakolaisia leimaava kielenkäyttö loukkaa monia suomalaisia sekä maahanmuuttajia. Lisäksi Kari Rajamäen julkinen toiminta turhauttaa monia. On vain ajan kysymys, kun täälläkin palaa autoja ja silloin Rajamäkeä tullaan viimeistään vaatimaan tilille. Jopa Demarinuorten entinen puheenjohtaja Petteri Oksa näkee punaista kun Rajamäki esittää pakolaispoliittisia kantojaan. Jotain kannatusta Rajamäki silti nauttii demarien piirissä. Tuskin hän muuten istuisi hallituksessa suunnittelemassa ulkomaalaisten muilutuksia ja keskitysleirejä - anteeksi, säilöönottokeskuksia - Suomeen tuleville ihmisille.

Gloriassa olimme tänään Kirsi Pihlajan ja Antti Rummukaisen kanssa. Viisi tuntia meni mukavasti. Muutama uusi jäsen liittyi Vasemmistonuoriin. Saatiin myös muutama kontakti maahanmuuttajiin, juuri näihin Rajamäen mainitsemiin "elintasopakolaisiin", jotka ovat tulleet tänne Somaliasta leveämmän leivän perässä, vaikka Somaliakin on niin rauhallinen maa, että -- En viitsi lopettaa tuota lausetta. Sarkasmi on löydettävissä joka tapauksessa.

Keskustanuoria ja Vihreitä varmaan harmitti jonkin verran, että ainoat ihmiset, jotka liittyivät johonkin järjestöön, liittyi meihin.

tagit: politiikka, järjestötoiminta

sunnuntai, maaliskuuta 19, 2006

Vuoden sotarikolliset 2006: George W. Bush ja Tony Blair

Eilen Pysäyttäkää sota -verkosto järjesti sodan ja miehityksen vastaisen mielenosoituksen. Mielenosoitusta voi sanoa hyvällä syyllä onnistuneeksi vaikka kolmen vuoden takaista kymmenien tuhansien ihmisten massaliikkettä ei syntynyt. Arviolta paikalla oli 300-500 henkilöä. Helsingin sanomat teki näyttävän jutun varsinkin kun Vasemmistonuorten liput koristivat kuvaa.

Kuvia mielenosoituksesta

Mielenosoituksen jälkeen Radio Libero järjesti Vuoden sotarikollinen 2006 -gaalan, jonka juonsi Pekka Buttler.

Ehdokkaitahan oli yhteensä seitsemän. Ehdolle vuoden sotarikolliseksi pääsi kun Radio Libero julisti jonkun kuukauden sotarikolliseksi. Ehdolla oli Ariel Sharon (Palestiinan miehitys), Ronald Rumsfeld (Irakin sota), Vladimir Putin (Tshetshenian sota), Ukko Yli-Jumala (vappurikollinen, vieraat oli vähän kännissä), Carl Gustav Emil Mannerheim (Suomen sisällissota, mitä jotkut myös Vapaussodaksi kutsuvat), Jan-Erik Enestam (Kioton vesittäminen) ja George W. Bush ja hänen puolisonsa Tony Blair (Irakin sota). Nettiäänestys päättyi 17. helmikuuta.

Kolmas sija meni Ariel Sharonille. Toisen sijan kävi lunastamassa Mannerheim tyylikkäästi lähes vuosisata tekojensa jälkeen. Ykköseksi tuli ennakkosuosikit George W. Bush ja Tony Blair. Pääpalkinnon kävi luovuttamassa Yrjö Hakanen.

Ehdokkaille lähetettiin kutsu saapua tilaisuuteen. Pohjakirje näyttää tältä:

Radio Libero kutsuu teidät maaliskuussa 18.3. osallistumaan "Vuoden
sotarikollinen"-gaalaan. Vuoden sotarikollinen on henkilö, joka on nimetty
"kuukauden sotarikolliseksi" Radio Liberon lähetyksessä tuotantokaudella
1.2.2005-31.1.2006. Sotarikolliseksi nimeäminen tarkoittaa sitä, että
henkilö on aiheuttanut kuolemaa, nälänhätää sekä syyllistynyt mahdollisiin
rikoksiin ihmisyyttä tai luontoa vastaan. Radio Libero ei ole tuomioistuin
vaan media, joka toimii Helsingissä Lähiradion taajuudella 100,3
MhZ. Lähetys on joka kuun ensimmäisenä torstaina kello 16.30-17.30.
Radio Libero on nimennyt teidät yhdeksi ehdokkaaksi vuoden
sotarikolliseksi. Ansionne ovat [lisätään ansiot]. Ehdokkaita on yhteensä
seitsemän. Toivomme teidän saapuvan myöhemmin gaalaan, joka järjestetään Saunabaarissa (Eerikinkatu 27, 00180 Helsinki). 18.3. on päivä, jolloin Yhdysvallat rikkoi jälleen kansainvälistä oikeutta vastaan ja lähti laittomaan sotaan Irakiin. Sota, joka jatkuu edelleen ja josta kärsii monet sekä Irakissa, että Irakin
ulkopuolella. Tämän takia Radio Libero on katsonut päivän mitä sopivimmaksi
kyseiselle gaalalle. Toivon, että Te pääsisitte paikalle seuralaisenne
kanssa. Raati päätti voittajan 17.2.2006, mikä on Radio Liberon vuosipäivä.
Vaikka Te ette voittaisikaan Radio Liberon Vuoden sotarikollinen -titteliä,
niin kannattaa huomata, että teidät on kumminkin nimetty jo kerran Kuukauden
sotarikolliseksi. Koska viime tuotantokaudella nimettiin ainoastaan
seitsemän ehdokasta, voitte olla varma, että karsinta on ollut kova ja
vaikea sekä toimituskunnalle, että lähetyksen vieraille, jotka ovat olleet
mukana valitsemassa Kuukauden sotarikollista.
Kolme eniten ääniä saanutta esitellään järjestyksessä 3.sija, 2.sija ja
1.sija. Paikalla on järjestetty myös viihteellistä ohjelmaa palkintojen jaon
väliin.
Pyytäisin teitä ilmoittamaan osallistumisestanne tai edustajanne
lähettämisestä mahdollisimman pian. Voimme ottaa vastaan myös
videotervehdyksen, siltä varalta, että sijoitutte kolmen eniten ääniä
saaneiden joukkoon. Esitämme tämän videon palkinnon luovuttamisen
yhteydessä.

Luulen, että en tule saamaan koskaan viisumia Venäjälle, Yhdysvaltoihin tai Israeliin.

Ainoastaan Mannerheim-museo vastasi kutsuun: "Kiitos ystävällisestä kutsusta. Valitettavasti en pääse paikalle."

tagit: politiikka, järjestötoiminta

technorati , George W Bush, , venäjä, Viisumi, , , Carl-Gustav Mannerheim, Radio Libero, Yrjö Hakanen, , irak,

perjantaina, maaliskuuta 17, 2006

Arhinmäen tuki kasvaa

Kallion Vasemmistoliitto liittyi tänään vuosikokouksessaan tukemaan Paavo Arhinmäen ehdokkuutta Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi. Outi Ojalakin saattaa lähteä ehdolle. Hänen puolueosastonsa on sama kuin Paavolla eli Kallion Vasemmistoliitto. Kallion vasureitten vuosikokouksen kannanotossa jätettiin mahdollisuus Outillekin lähteä tavoittelemaan ehdokkuutta lisäämällä sinne kohdan "ja jää odottamaan muiden ehdokkaiden ilmoittautumisia.

Tässä kannanotto kokonaisuudessaan:
"Kallion Vasemmistoliitto tukee Paavo Arhinmäen ehdokkuutta Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi

Kallion Vasemmistoliitto pitää hyvänä asiana, että puolueen puheenjohtajaksi
on ilmoittautunut useita ehdokkaita. "Jokainen puolue unelmoi siitä, että olisi mahdollista valita vain hyvien ehdokkaiden väliltä", Kallion vasemmistoliiton puheenjohtaja Alina Mänttäri sanoo ja jatkaa: "Näinhän muilla puolueilla ei ole." Ehdokkaita tulee olla monenlaisia: nuoria, vanhoja, miehiä, naisia eri puolelta Suomea. Monellako puolueella on ollut ehdokkaita näin monipuolisesti?"

Kallion Vasemmistoliiton vuosikokous päätti tukea Paavo Arhinmäen ehdokkuutta Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi ja jää odottamaan muiden ehdokkaiden ilmoittautumisia.

Arhinmäki on ollut aktiivinen toimija Vasemmistoliitossa jo vuosikymmenen ajan. ”Vasemmistoliitto kaipaa nyt puheenjohtajaksi henkilöä, joka kykenee viemään puolueen vaalivoittoon ensi vuoden eduskuntavaaleissa”, Kallion Vasemmistoliiton puheenjohtaja Alina Mänttäri sanoi vuosikokouksessa. ”Puheenjohtajan on oltava sanavalmis henkilö, jolla on karismaa. Vasemmistoliitto on punavihreä puolue, joka edustaa eurooppalaista modernia vasemmistolaista ajatusmaailmaa. Paavo Arhinmäessä konkretisoituvat nämä ajatukset.”"

Vasemmistoliiton ulkopuolisista järjestöistä Satakunnan, Keski-Suomen ja Etelä-Suomen Vasemmistonuoret ovat jo tehneet saman. Tämä voidaan katsoa luonnolliseksi kehitykseksi. Paavo Arhinmäki toimi Vasemmistonuorten puheenjohtajana neljä vuotta eikä näköjään ilman vaikutusta.

tagit: järjestötoiminta, politiikka

tiistaina, maaliskuuta 14, 2006

Etelä-Suomen Vasemmistonuorten hallitus järjestäytyy


Etelä-Suomen Vasemmistonuorten vuosikokous jatkui yön puolelle, siis jatkojen puolelta. Itse kokous oli varsin lyhyt traditioon verrattuna. Taidettiin selvitä suunnilleen kolmella tunnilla. Puheenjohtajaksi valittiin Kirsi Pihlaja (27 ääntä). Eroa istuvaan puheenjohtajaan oli 2 ääntä. Minut valittiin varapuheenjohtajaksi, mutta ei sekään mikään läpihuuto ollut. Ehdokkaita oli neljä. Ensimmäisen kierroksen järjestys oli Jaakko Vasankari (22 ääntä), Merja Niemi, (12 ääntä), Sami Salmi )10 ääntä) ja Anna Tammisto (8 ääntä). Toinen kierros oli jo vähän selvempi eli Jaakko Vasankari (33 ääntä) ja Merja niemi (17 ääntä). Piiritoimikuntakin uudistui täydellisesti, vanhoja piiritoimikuntalaisia on nähdäkseni viisi jatkamassa.

Kokonaisuudessaan piiritoimikunta on seuraavanlainen: Cecilia Bergström, Heidi Auvinen, Anton Tegelmann, Juhani Saari, Sami Salmi, Anna Tammisto, Merja Niemi, Niina Ilola, Antti Rummukainen, Timo Autto, Frans Nybäck, Tuomas Korkalainen, Minna Sumelius ja Oula Hyrske.

Paavo Arhinmäen puolesta tehtiin tukikannanotto. Eiköhän Vasemmistonuorten keskusjärjestökin lue kohta kentän tunnelmat ja tee omat johtopäätöksensä. Aikaisempi kannanotto Suvi-Anne Siimeksen jälkeiseen aikaan oli otsikoitu: "Vasemmistonuoret:
VASEMMISTOLIITOLLA MAHTAVA TILAISUUS TARKISTAA LINJAANSA (8.3.2006)".

"Vasemmistonuorissa on pantu hyvillä mielin merkille, että puolueen puheenjohtajaksi näyttäisi olevan tarjolla useita hyviä ja nuoria punavihreitä toimijoita, joiden avulla puolue saadaan pysyvälle nousu-uralle." Eihän tuo ole edes kunnon kannanotto. Lausunnossa sanotaan vain, että ehdokkaita riittää ja niitä on paljon. Todellisuudessa tapahtunutta: kolme ehdokasta. Paavo Arhinmäki, Erkki Virtanen ja Martti Korhonen. Joku ovela, salaviestejä etsivä, kirjallisuuden opiskelija tai pseudofilosofi huomaa tietenkin, että tähän mennessä ilmoittautuneista ehdokkaista vain yksi täyttää kriteerit (nuori ja punavihreä toimija, jonka avulla puolue saadaan pysyvälle nousu-uralle.)

Saimme lisää ehdokkaita kansanedustajaehdokkaiksi Helsingissä. Sami Salmi allekirjoitti paperit eilen, joten Kallion Vasemmistoliitto voi asettaa hänetkin ehdolle torstain kokouksessa, ellei joku nyt henkeen ja vereen torju häntä. Näillä näkymin olisi tarjolla jopa kahdeksan nuorta ehdokasta.

tagit: järjestötoiminta, politiikka
technorati jaakko Vasankari, Vasemmistoliitto, esvn, , politiikka, vaalit, järjestötoiminta

maanantaina, maaliskuuta 13, 2006

Paavo Arhinmäki lähti Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaaksi

Paavo Arhinmäki lähti Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaaksi viime torstaina. Satakunnan Vasemmistonuoret tekivät jo kannanoton, jossa he tukevat Arhinmäkeä puheenjohtajaksi. Etelä-Suomen Vasemmistonuoret kokoontuvat tänään vuosikokoukseen, jonne on kirjoitettu samanlainen tukikannanotto. Vuosikokouksessa valitaan piirille hallitus vuodelle 2006-2007. Puheenjohtajan paikasta kisaa istuva puheenjohtaja Saila Ruuth sekä istuva varapuheenjohtaja Kirsi Pihlaja. Olen asettunut tässä Pihlajan taakse. En pidä Ruuthia missään nimessä epäluotettavana enkä usko, että jos häntä ei valittaisi puheenjohtajaksi, että hän poistuisi toiminnasta. Olen itse ehdolla varapuheenjohtajaksi. Muita vpj-ehdokkaita on ainakin Sami Salmi, Anna Tammisto ja Merja Niemi. Odotan innolla mustia hevosia.

Viikonlopun aikana kilpailuun lähti mukaan ensimmäisen kauden kansanedustaja Erkki Virtanen. Olen nähnyt Virtasen joskus pelaavan shakkia, joten ei hän nyt pahimmasta päästä voi olla. Kannanotoissaan hän on kuitenkin hurjan varovainen. Vielä on kaksi kuukautta puheenjohtajan valintaan ja nyt harmittaa, että en 2003 pyrkinyt puoluekokousedustajaksi. Ensi vuonna korjaan tämän ja asetun ehdolle puoluekokoukseen.

Tämän viikon torstaina Kallion Vasemmistoliitollakin on vuosikokous. Osastomme asettuu todennäköisesti Arhinmäen taakse (tai sitten pysyy neutraalina). Vuosikokouksessa osasto asettaa myös eduskuntavaaliehdokasehdokkaansa. Arhinmäen lisäksi ehdokasehdokkaaksi asettuu minä ja Kirsi Pihlaja. Odotan, että Alina Mänttäri asettuisi ek-ehdokasehdokkaaksi. Häntä on pyydetty myös osaston puheenjohtajaksi. Siinä on nuorena paljon aikaan saanut järjestögangsteri ja kansalaisaktivisti.

Olkoon tämä lyhyt katsaus poliittisten järjestöjen byrokratiapuoleen.

tagit: politiikka, järjestötoiminta.

technorati Vasemmistoliitto, Vasemmistonuoret, Esvn, Paavo Arhinmäki, Kirsi Pihlaja, Alina Mänttäri,

sunnuntai, maaliskuuta 12, 2006

Kuolema lavalla

Eilen oli Ilves-teatterilla Äänettömän huudon viimeinen esitys Helsingissä. Vielä on vierailuesitys Vaasassa syty-festareilla. Mahdolliset lisäesitykset on elokuussa, siltä varalta, että esitys pitää lämmittää Seinäjokea varten.


Toukokuussa on Ilves-livekset. Siellä esitetään myös kolme vuotta työn alla ollut esitykseni Kuolema lavalla.

Traileri:
Hyvää päivää (katsoo kelloa) vai pitäiskö sanoa hyvää iltapäivää? (tolkuttomasti naurua)

Onks täällä kuuma vai onks mulla kuumetta? (taas mielettömästi naurua)

Vuotaaks mun nenä vai vuotaaks mulla perä? (ylöisö on ihan pähkinöinä)

Olis hauskaa, jos yleisö olis pelkkiä pähkinöitä - tai sitten banaaneina, crowd goes bananas (ne ei pysty hillitsee itseään).

Eilen oli myös ESVN:n pikashakkiturnaus. Pokaalia lähdin hakemaan, koska piti olla todisteita, että olin siellä. Kuvat ei riitä. Tuli B-sarjan (amatöörit) II-sija (eli viides sija). Heinäkuussa on shakin sm-kisat. Paikalla muodostui jo alustavasti joukkue. Ehdotin nimeksi VasemmistoIntelligenstin Shakkikerhoa. Lyhenne olisi luonnollisesti VISki. Ehkä siellä sitten lisää pokaaleita. Pokaalista olut maistuu paremmalta. Testattu käytännössä, nyt pokaaleja on vain liian vähän, jotta voisi järjestää bileet ja tarjota kaikille juotavaa.

tagit: teatteri, huumori, järjestötoiminta.

torstaina, maaliskuuta 09, 2006

Tasa-arvo: taasko pitäisi juhlia, jotain mitä ei ole?

Vallankumous on edelleenkin käynnissä. SAK:n mukaan naisen palkka on miehen palkasta 77 prosenttia eli se naisen euro vain pienenee. Matti Vanhasen hallitus aloitti jo viime vuoden toukokuussa vallankumouksellisen ohjelmansa tilanteen korjaamiseksi. Vanhasen hallituksen ohjelman tavoitteena on nostaa naisen euro 85 senttiin vuoteen 2015 mennessä. Tuo ei anna paljoa toivoa. Hallituksen esitys muistuttaa YK:n tynkätavoitteita kuten puolitetaan köyhyys siihen vuoteen mennessä, vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä pikkuisen ennen tiettyä vuotta ja poistetaan nälänhätää suhteellisesti niin ja niin monelta ihmiseltä. Eiköhän tuokin ohjelma vesity aikanaan, jos kukaan ei ole sanomassa, että sama palkka samasta työstä ja aikaraja puoli vuotta. Epätasa-arvoisesta palkkauksesta sakkoja ja toistuessa vankilaa.

Tällä hetkellä käytyä keskustelua:
http://www.prekariaatti.org/keskustelu/viewtopic.php?t=273

Ystäväni kertoi pari päivää sitten, että oli lopettanut työnsä. Hän toi asian esille, koska olimme keskustelleet aikaisemmin hänen töistään. Hän oli ollut Taloustutkimuksessa töissä muutaman vuoden. Sitten sinne palkattiin mies, jolla oli sama koulutus, mutta vähemmän kokemusta ja tämä mies sai kumminkin reilusti paremman palkan kuin ystäväni. Liiton kautta hän lähti selvittelemään tämän lainmukaisuutta. Taloustutkimuksesta sanottiin, että paremmin palkatulle miehelle on tulossa muita projekteja myöhemmin, minkä takia hänelle maksetaan parempaa palkkaa. Näitä projekteja ei tietenkään tullut vaan mies teki täsmälleen samoja tehtäviä kuin ystäväni. Lopulta ystävänikin palkka nostettiin samalle tasolle. Loppu hyvin, kaikki hyvin? Näinkin voisi sanoa. Ystäväni lopetti työt, kuten aikaisemmin mainitsin, ja aikoo keskittyä niihin asioihin, joita haluaa tehdä. Hän aikoo pyrkiä nyt syksyllä teatterialan kouluihin sekä viestintää opiskelemaan.

Taloustutkimuksesta voin sanoa, että ei tuommoinen toiminta hyvää tee firman imagolle. Muistan aina kertoa tapauksesta kun joku mainitsee kyseisen firman nimen. Mielipidemittauksia ja markkinatutkimusta tekevien firmojen työntekijöillä on vielä hioutamatta työtaistelujen traditiot.

Belgiassa käydään tällaista taistelua:
http://www.flexblues.be/article15.html

tagit: politiikka.

keskiviikkona, maaliskuuta 08, 2006

Suvi-Anne Siimes erosi ja kaikki on ihan pähkinöinä

Olen koko viikon aikana kokenut kummallisia, sanoisinko jopa hengellisiä kokemuksia. Olen lukenut lehdistä, että minä Vasemmistoliittolaisena olen hajautunut ja paniikissa. Olen lukenut olevani välillä stalinisti ja välillä uudistaja. Jaakko Laaksokin oli A-sarjan ohjelmassa merkattu vihreäksi. Minusta on alkanut tuntua, että elämä jäljittelee nykyään taidetta. Jos elämä olisi teatteria, se olisi brechtilaista teatteria.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135219066926"
Tämän artikkelin mukaan olen syvässä kriisissä.

http://www.vas.fi/uutiset/maaliskuu_2006/fi_FI/1141807362...
Tämän mukaan olen saanut piristysruiskeen.

http://www.yle.fi/radiopeili/paivatunnissa.php?id=1965
Tämän mukaan kiistelen Eu:sta ja Natosta.

http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/554/
Tämän mukaan en ole ainoa, joka kokee olonsa skitsofreeniseksi, harhaiseksi tai ristiriitaiseksi.

http://www.vas.fi/uutiset/maaliskuu_2006/fi_FI/1141472247093/
Minä näköjään tuomitsen myös kommunismin.

tagit: politiikka.